El xató, el nostre distintiu

El xató, xató de Vilanova

El xató, el nostre distintiu

Quan a Vilanova sentim a parlar de xató, ja notem el fred i poc a poc el Carnaval es va endinsant als nostres cossos. Ja fa setmanes que els restaurants de Menja’t Vilanova ofereixen aquest autèntic estendard de la gastronomia vilanovina a les cartes i ja comencem a albirar el Carnaval. I és que cada festa té la seva proposta gastronòmica particular i el xató forma part intrínseca del millor Carnaval del món.

Una xatonada amb els amics i amigues

Igual com les festes venen a reflectir una manera de ser de la nostra comunitat, de forma paral·lela també trobem aquests fantàstics àpats amb colla que es lliguen a una celebració en concret. És el cas del xató, perquè una xatonada amb els amics i amigues és una de les coses que no té preu. Al voltant d’una taula, colles, entitats i societats ja han decidit moltes de les coses que faran del Carnaval del 2019 un Carnaval esplèndid, però sobretot al voltant d’una Xatonada es passen grans estones amb els nostres amics.

“…una xatonada amb els amics i amigues és una de les coses que no té preu.”

El Dijous Gras

El Dijous Gras és una crida a encetar una setmana desenfrenada de Carnaval i és la Xatonada l’encarregada de fer-nos-ho saber a taula. Aquella amanida amb el producte de temporada i el bacallà, el seitó i la tonyina que havíem conservat avui forma el pòrtic d’entrada al Carnaval. Una porta exquisida i amb ingredients de qualitat que s’han revaloritzat amb el pas dels anys. Un autèntic xató, amb una escarola ben arrissada, el bacallà, la tonyina i el seitó que toca, junt amb una salsa d’ingredients locals, avui esdevé un luxe assumible i gairebé indispensable per entrar com cal al Carnaval de Vilanova.

El xató, xató de Vilanova

Una tradició gastronòmica

Des dels restaurants de Menja’t Vilanova, cuidem que aquesta tradició gastronòmica es mantingui, tant per als clients vilanovins com per als visitants que arriben aquests dies. És fonamental defensar el nostre patrimoni culinari i així ho volem fer, aprofitant aquests dies per fer descobrir o redescobrir la riquesa d’un plat que no deixa d’incloure elements del mar i de l’horta, una constant en el receptari local.

Dir xató és dir Vilanova i sabem que menjar un bon xató és deixar Vilanova en el lloc que es mereix. Cuidant els nostres distintius culinaris també cuidem de la ciutat, de la nostra tradició i del nostre Carnaval, que és un dels grans moments per gaudir de Vilanova.

El xató i els restaurants de Menja’t Vilanova

Ja tenim a tocar un altre Carnaval i hem d’assaborir cada un dels moments que ens brinda. Aquestes setmanes prèvies, ja amb el xató dels restaurants de Menja’t Vilanova a l’abast, formen part d’un d’aquells secrets més ben guardats de moltes festes: els preparatius, el pensar i repensar, el crear actes imaginatius i assegurar el lluïment dels més tradicionals, l’organització de tot plegat perquè arribat el dia en puguem gaudir plenament. No ens ho perdem, que ja ho tenim aquí!