Dijous Gras, la nit de la gastronomia més tradicional

Dijous Gras, la nit de la gastronomia més tradicional

El Dijous Gras és el dia del nostre Carnaval en què la gastronomia més tradicional pren cos. I és que multitud d’entitats i colles es reuniran per celebrar el Dijous Gras al voltant d’una Xatonada. El Xató, un element tan central de la gastronomia vilanovina, està ben present al Carnaval. Si tot ha anat bé, aquesta no serà la primera Xatonada de la temporada, però sí que serà una de les més especials.

És temps de Carnaval. És temps de xató.
Fins al diumenge 10 de març
als restaurants del Menja‘t Vilanova

És temps de Carnaval. És temps de xató.

Sovint, en multitud de cultures, un determinat àpat ha servit d’excusa per trobar-se, per parlar, per divertir-se, per teixir lligams en societat. A Vilanova, fins i tot de forma més genuïna que amb les calçotades, ens hem reunit al voltant de les xatonades. La salsa del xató impregnarà aquesta escarola de ple hivern, ben arrissada, condimentada amb les olives arbequines i negres, la tonyina i el bacallà, dessalats i esqueixats, igual el bacallà i els filets de seitó. Tot ben remenat i gustós, amb els tocs especials de cada casa, perquè no hi ha dos xató iguals i aquí rau la gràcia. Novament, amb la salsa del xató (alls, ametlles, avellanes torrades, nyores escaldades, molla de pa xopa de vinagre, oli i sal), així com amb els salaons que afegim a l’escarola intuïm i mantenim la tradició d’una cuina que combina producte de temporada i d’altre que ha pogut conservar. És a dir, novament, Vilanova fa un homenatge a l’enginy i la creativitat amb aquesta salsa del xató que dona el seu nom a tot un àpat. Perquè després de l’amanida arriba el castell de truites, amb les varietats més habituals (patata, carxofa…) i altres menys habituals (botifarra, mongetes, alls tendres…) i finalment unes postres on la merenga ha de ser-hi present. Si no, no és Dijous Gras o no és una Xatonada de Dijous Gras del Carnaval de Vilanova.

El Dijous Gras és el dia del nostre Carnaval en què la gastronomia més tradicional pren cos

A partir d’aquí, amb l’aparició de la merenga, cal examinar ben bé el terreny que es trepitja. I és que el Carnaval de Vilanova combina els aspectes més tradicionals i exquisits amb la irreverència i la transgressió. Per tant, haurem de ser conscients d’on ens trobem i amb qui compartim àpat per valorar si entrem en una divertida i simpàtica lluita per empastifar de merenga la cara de l’amic o amiga. En tot cas, sempre ens haurem de prendre aquestes empastifades com un d’aquests actes d’amor vilanovins, com les dolces batalles de caramels de la Comparsa. I qui tingui ganes d’una autèntica batalla amb merenga, pot repassar el programa d’actes del Carnaval o de les diverses entitats i segur que troba places i carrers on diverses colles s’han citat. Un dels llocs emblemàtics és la plaça de les Cols, on entitats i agrupacions queden a mitjanit per empastifar-se de dalt a baix. Evidentment, l’assistència a aquests llocs s’ha de fer convenientment protegit per impermeables o roba vella, ja que la merenga correrà a dojo.

El xató, xató de Vilanova

En tot cas, amb més batalla final de merenga o amb menys, la clàssica Xatonada del Dijous Gras ens posa en solfa per començar la setmana de Carnaval. Ho fa de la millor de les maneres, entre amics i amb una de les estrelles de la gastronomia vilanovina: el xató. A partir d’aquí, fins Dimecres de Cendra, això ja serà un no parar!

“…una xatonada amb els amics i amigues és una de les coses que no té preu.”