all cremat, vilanova

All cremat: insígnia de la cuina marinera vilanovina

All cremat: insígnia de la cuina vilanovina

L’all cremat és una de les insígnies majúscules de la cuina marinera vilanovina. Sorgit a la barca, com un dels grans ranxos dels pescadors, ha esdevingut tot un emblema gastronòmic local. Poques receptes recullen les limitacions d’una cuina a bord de la barca amb un resultat tan excel•lent.

La Confraria de Pescadors, el Pòsit, cada any li ret homenatge amb el Concurs de l’All Cremat, per les festes de Sant Pere. Just davant del Pòsit, s’hi citen entusiastes d’aquest plat per mostrar qui és capaç de treure més partit dels estris i els ingredients més senzills. I és que l’all cremat s’acostumava a fer amb algun peix que poguessin pescar i que sabien que no tindria gran valor a la llotja. El de moixina, per exemple, és exquisit. Avui en dia, però, un cop portat a les cuines de cases o restaurants, un all cremat de turbot, per exemple, també recollirà bones crítiques.

All cremat,
un emblema gastronòmic local

La tècnica de l’all cremat es basa en un sofregit d’alls al qual s’hi afegiran les patates, el tomàquet, el brou per fer-ho bullir i al final el peix que hàgim triat. Malgrat l’aparent senzillesa, cadascú té el seu secret per triomfar. Això es veu, perfectament, entre els aspirants anuals al títol de Patró de l’All cremat que atorga el Concurs de l’All Cremat del Pòsit. Tota una festa en la qual ja fa anys que Menja’t Vilanova també hi participa aportant diversos premis. Creiem que és una manera de fer justícia a l’excel•lent gastronomia marinera que ens ha llegat aquella primigènia cuina dels pescadors a la barca.

 

Vols conèixer l’autèntica recepta del nostre all cremat? Fes clic aquí

Si t’agrada cuinar, et proposem una recepta molt especial: all cremat amb gambes de Vilanova