Un bon Xató de Vilanova!

Un bon Xató de Vilanova

 El xató forma part d’allò intangible de Vilanova i la Geltrú. El xató és coneixement gastronòmic, tradició a la cuina, menjar entre amics i entre família, és festa i també és Carnaval. Els vilanovins i les vilanovines ens sentim reconfortats al voltant d’una bona xatonada. Però, quin són els ingredients que fan possible aquesta màgia? La nyora (sobretot, la nyora!), les ametlles i les avellanes torrades, la molla de pa que xoparem amb vinagre, all, oli i sal. Amb tot això aconseguim la salsa que barregem en un plat on hi ha d’haver l’escarola (ben arrissada, popularment coneguda com a perruqueta), seitons i tonyina i bacallà esqueixats, a més d’olives negres o arbequines.

El xató, xató de Vilanova

Per començar, hem de fer la salsa. En un morter hem de picar els grans d’all amb la sal, de manera que quedi tot ben aixafat. Poc a poc, anem afegint les ametlles i les avellanes, que també es van aixafant fins que arribem a tenir una pasta homogènia.

Les nyores s’han d’escaldar i rascar el seu interior i posar-ne aquesta polpa al mateix morter, incorporant-ho a la pasta anterior. Llavors, s’hi incorpora la molla de pa amb vinagre (una mica escorreguda) i es continua generant una pasta dins del morter. Poc a poc, es va afegint oli mentre es remena, lentament, fins que la salsa adquireixi la consistència que volem. Aquesta salsa la barrejarem amb l’escarola (ben escorreguda) i hi anirem afegint els seitons, la tonyina, el bacallà i les olives. És molt bona idea reservar una mica de salsa en un bol, per a que els comensals puguin afegir-ne, si ho desitgen.

És temps de Carnaval. És temps de xató.
Del divendres 15 de febrer al diumenge 10 de març
als restaurants del Menja‘t Vilanova

El xató de Vilanova

Pròpiament, quan ens referim al Xató de Vilanova parlem d’aquesta amanida d’hivern, amb la salsa arromescada. A Vilanova i la Geltrú, però, sobretot en les dates de Carnaval, arrodonim aquest plat amb la completa Xatonada. En aquest cas, després de l’amanida, se serveix un castell de truites de diferents tipus, segons el gust del cuiner i/o dels comensals. Poden ser de tradicionals, com la de truita, però també de molt ajustades a les dates carnavalesques, com les de botifarra d’ou. Pel camí, mil possibilitats: mongetes, alls tendres, carxofa… i sempre amb aquell bol de salsa de xató que haurem reservat per a qui no vulgui deixar de sentir el gust del xató amb les truites. De postres, pastisseria dolça, que en una Xatonada de Carnaval inevitablement passa per la Merenga.

És temps de Carnaval. És temps de xató.

I ja ho tenim tot. Si tenim una bona taula amb la gent que ens estimem, aquests són els elements que ens faran un xató o una Xatonada inoblidable!