Arriba l'estiu, és temps d'All cremat!, all cremat, all cremat Vilanova, All Cremat de Vilanova

És temps d’All cremat!

Arriba l’estiu… i és temps d’All cremat!

Arriba una època que ens retorna a les essències culinàries vilanovines, a la senzillesa i autenticitat del producte de la nostra mar, directament arribat de les barques. Arriba l’All cremat. L’Associació de Restauradors de Vilanova i la Geltrú “Menja’t Vilanova” ho té tot a punt per engegar la campanya Arriba l’estiu, és temps d’All cremat!. Aquesta iniciativa començarà el 16 de juny i s’allargarà fins el 9 de juliol.

Arriba l'estiu, és temps d'All cremat!, all cremat, all cremat Vilanova, All Cremat de Vilanova

Menja’t Vilanova, en la seva línia de promocionar els productes més típics de la ciutat, aposta per l’All cremat per aquest estiu. El president de l’entitat, Carlos Alcover, explica que “l’All cremat és un plat que ofereix moltes variants, perquè es pot fer amb diversos peixos i cadascú té el seu favorit”. A més, Alcover afegeix que “és un dels plats insígnia de la cuina marinera vilanovina i, per tant, un dels plats que més ens estimem a Menja’t Vilanova”.

Un any més, la comissió de festes de Sant Pere, vinculada al Pòsit de Pescadors, celebrarà el seu Concurs d’All Cremat, que esdevé el gran acte públic de reconeixement d’aquesta recepta i d’homenatge als cuiners d’avui i de sempre. Uns autèntics artistes dels fogons, que han sabut fer gaudir amb una menja originària de la barca i que avui ja es pot tastar a diferents restaurants. Enguany la cita és a la tarda del 24 de juny, amb la col·laboració de Menja’t Vilanova en forma de premis per als tres primers classificats.

Arriba l'estiu, és temps d'All cremat!, all cremat, all cremat Vilanova, All Cremat de Vilanova

La base de la tècnica de l’All cremat el fa compatible amb rap, amb turbot, amb verat i fins i tot hi ha qui s’atreveix a fer una ‘sarsuela’ a l’All cremat. La imaginació, la il·lusió i fins i tot les ganes d’arriscar són emblemes dels vilanovins i això es nota amb les múltiples formes que adopta l’All cremat a casa nostra. El més important és gaudir de la gastronomia vilanovina fonamentada en plats mariners i també de la sínia.

 

La cuina és cultura

La cuina és cultura i els plats típics (com l’All cremat) esdevenen una tradició que Menja’t Vilanova vol reforçar. Una cultura mediterrània, pròpia, immensament vilanovina, que junt amb l’arquitectura, les festes, els llibres, les cançons o els paisatges són els ingredients màgics per captar tota l’energia positiva i tenir una vida plena de bons propòsits. I si parlem de cultura, de cuina, de música, de cançons, de literatura i, sobretot, de Vilanova i la Geltrú, també hem de tenir un record perenne per l’estimadíssim Pere Tapias. Poques persones com ell ens han fet viure amb tanta intensitat, il·lusió i tendresa el que suposa ser de Vilanova i estimar-se la cuina local i la ciutat. La nostra gastronomia sempre tindrà alguna cosa seva, que ens el recordarà per sempre.

Menja’t Vilanova enceta aquesta temporada de l’All cremat amb els especialistes més adequats: uns establiments que treballen amb productes de la mar i de la sínia, pescats o conreats a la zona, elaborats tradicionalment, però també d’una forma més creativa per captar l’atenció de la de la vista i el paladar.

Mantenir les tradicions és vital per al Menja’t Vilanova . Per això, els onze restaurants que formen l’associació (Genito Ibèrics i Vins, Ceferino, La Cucanya, Rincón de Llaverías, Pizzeria il Forno, Càtering Caserco, Genil, El Dinou, El Local, Mas Roquer i La Pepa Jaleo) ofereixen l’All cremat elaborat amb els diferents peixos de la seva carta, per tal de conservar un dels valors més propis de Vilanova. La varietat d’establiments possibilita diferents formes de tastar l’All cremat,  en menús, tapes o racions… L’únic objectiu és posar a la taula una joia culinària senzilla però exquisida, per gaudir d’un bon àpat en companyia dels amics o de la família.

Viure Vilanova és una experiència única i tastar la cuina local és imprescindible per entendre-la. Aquí, l’All cremat ens explica moltes coses: fer meravelles amb allò que la mar i la terra ens dóna, treure’n tot el suc, compartir-lo… endinsar-se en tot un món.

Amb una història que té les arrels al segle XIII, aquest municipi de la costa catalana és el lloc ideal per trobar un espai propi amb caràcter, gaudir del savoir faire del sabor tradicional del mar i de l’horta i, també, per experimentar amb sensacions aportades per les noves tendències culinàries.

 

Els beneficis de l’all

L’All cremat és un regal per al paladar i per a l’estómac. Però, a més, també és molt saludable per al nostre cos. L’all, que és un bulb asiàtic molt arrelat a la dieta mediterrània, té molts avantatges per al nostre cos: conté antioxidants que poden ajudar a prevenir l’Alzheimer i la demència; millora els nivells de colesterol i, per tant, ajuda a disminuir el risc de malalties cardíaques; redueix el nombre d’encostipats; pot arribar a millorar la qualitat dels ossos; té molt poques calories i és molt recomanat pel seu alt percentatge en vitamina C, manganès i vitamina B6.

Arriba l'estiu, és temps d'All cremat!, all cremat, all cremat Vilanova, All Cremat de Vilanova