Pel Carnaval de Vilanova vine als nostres restaurants

Ja som al Carnaval i a Vilanova i la Geltrú el vivim durant tots els dies de la setmana. El nostre Carnaval, declarat com a Festa Patrimonial d’Interès Nacional, es caracteritza per la disbauxa als carrers, amb sàtira, mascarades i excessos. La gastronomia és un dels aspectes més destacats, per això el dijous Gras, el Xató acompanyat de truites i de postres els merengues i les coques de llardons donen el tret de sortida a uns dies en que el menjar serà molt important.

Els restaurants de Menja’t Vilanova t’ofereixen que provis des del Xató a qualsevol dels plats que t’omplian de sabor i energia per aguantar tot el Carnaval. El divendres amb l’Arrivo de Sa Majestat Carnestoltes, el dissabte amb la Nit de Mascarots o el diumenge amb Les Comparses, tindrem oberts tots els establiments perquè sàpigues acompanyar la festa amb un bon àpat. Us apuntem la recepta del nostre Xató perquè l’aprengueu a fer com cal. Però abans sempre cal provar-lo fet pels cuiners de Vilanova i la Geltrú.

Piqueu en un morter els grans d’all amb la sal, perquè no saltin. Un cop ben aixafats, aneu afegint les ametlles i les avellanes i treballeu-ho fins que tot plegat formi una pasta homogènia. Raspeu la part interior de les nyores escaldades i afegiu la polpa obtinguda al morter. Un cop tot homogeneïtzat, poseu-hi la molla de pa amb vinagre, una mica escorreguda, i continueu treballant-ho. Un cop llest, afegiu-hi lentament oli mentre es remena, també lentament, per donar a la salsa la consistència volguda. En una plàtera, col•loqueu l’escarola ben escorreguda i un xic de salsa, remenant-ho bé i servint-ho després en els plats. Un cop al plat, acompanyeu-ho amb la tonyina, el bacallà, els seitons i les olives, i deixeu que cada comensal, al seu gust, s’hi posi una mica més de salsa.