Festa Major de Vilanova

Història de la Festa Major

Història de la Festa Major

L’agost es converteix en l’època més festiva per la majoria de les ciutats del país. A Vilanova i la Geltrú, la seva Festa Major és un dels esdeveniments més desitjats pels vilanovins. Enguany, la durada d’aquesta festivitat és des del 13 de juliol fins al 6 d’agost.

Festa Major de Vilanova

La ciutat està viva. La gent està feliç. Es redescobreixen la tradició, la història, les arrels i l’essència de Vilanova. Els carrers i les places de la ciutat estan plens d’activitats i balls per a gent de totes les edats. El més important és estar junts i passar-s’ho bé. L’estiu és una època per estar amb família i amics i la Festa Major de Vilanova ho permet.


Sens dubte, aquesta metròpoli mediterrània té un dels calendaris festius més intensos de Catalunya. Hi ha festes per a tots els gustos: tradicionals, modernes, marineres, culturals, gastronòmiques. El seu dia més gran és el 5 d’agost, quan s’honora a la Mare de Déu de les Neus, la seva patrona.

Origen turmentós

Unes fortes pedregades i calamarsades a la final del segle XVIII va fer malbé la collita de les vinyes i fruiters de Vilanova. La gent de la ciutat estava dessolada, no sabia què fer i tenien por del seu futur. No en va, els productes de la terra eren i són una de les seves principals fonts d’ingressos de la comunitat.

Abans de la verema, durant diversos anys la climatologia va ser molt dolenta a la zona. Pluges, calamarsada, vents forts, llampecs i trons van danyar seriosament els camps de cultiu de Vilanova.

És per això que el 1871, els vilanovins van fe una prometença a la Mare de Déu de les Neus (coneguda també com a Mare de Déu de les Pedregades) perquè en salvaguardés els conreus. Es diu que la promesa va ser tan efectiva que, en agraïment, el poble i la Junta de la Parròquia li van dedicar un vot.

Per això, cada 5 d’agost, aquest patronatge marià s’ha convertit en una de les festes més consolidades com la de Sant Antoni Abat. De fet, l’agost és el moment de l’any on són habituals les fortes tempestes. Per aquest motiu, la Mare de Déu de les Neus ha estat sempre venerada com a protectora del mal que puguin fer aquestes tempestes al camp.

El vot del poble

Des de fa més gairebé 250 anys, els vilanovins renoven el seu amor per la Mare de Déu de les Neus gràcies el Vot del Poble. Aquest vot es tradueix en les següents paraules: «Per unànime Vot de Poble, Vilanova us proclamà, sa Patrona, amb joia noble, i amb raïms us enjoià, car de manta pedregada li salvàreu els conreus».

“Per unànime Vot de Poble, Vilanova us proclamà, sa Patrona, amb joia noble, i amb raïms us enjoià, car de manta pedregada li salvàreu els conreus”.

El 5 d’agost és l’únic dia de l’any on la Mare de Déu de les Neus rep el seu homenatge més gran. Aquesta representació religiosa és una imatge gran de Maria que porta un nen amb un tros de raïm que simbolitza la unió entre la ciutat i la vinya.


Des del seu origen, el vot del poble va ser una desfilada religiosa al voltant de l’església parroquial. Però amb la democràcia, el 1979, l’Ajuntament va convertir aquest esdeveniment en una festa de caràcter més civil. No obstant això, el Vot del Poble segueix sent una de les parts més importants d’aquesta tradició.

Tradició i innovació

El més important per Vilanova i la Geltrú és mantenir les tradicions i les arrels culturals de la seva ciutat. Les cercaviles dels dies 4, 5 i 6 d’agost; els balls, els correfocs, els entremesos, les cançons i el castell de focs formen part de la història.

També són importants els pabordes, un grup normalment format per set veïns vestits de blanc encarregats de coordinar la Festa Major i que recorren els carrers de la vila per recollir els culers que veïns i comerços aporten per finançar els actes.


A mesura que el temps ha passat, s’han incorporat noves tradicions, com la fira que s’insta-la a la part baixa de la Rambla, la hissada de la senyera, els concerts reivindicatius i catalanistes, els correfocs diferents tipus d’exposicions, els gegants de La Geltrú Guisla i l’Ulderich i un ambient més laic de la festivitat. Tot en conjunt fan d’aquests dies una autèntica Festa Major.

Costums més populars

Els hàbits més comuns de la Festa Major són tan simples com considerables. Es feliciten a totes les noies i dones del municipi que s’anomenen Neus; molta gent vesteix de blanc en honor a la patrona de la ciutat; l’entrega del xumet que els més petits fan a les tres Mulasses (la Boja, la Presumida i la petita Cabreta) i l’ús decoratiu de l’alfàbrega, una planta que està en el seu màxim esplendor i que amb el seu perfum contagia de positivisme tot l’ambient.

Activitats lúdiques

Durant les tres setmanes de Festa Major, Vilanova és l’epicentre de la diversió. Els vilanovins i tots els visitants del municipi poden gaudir de diferents activitats que potencien el bon ambient i el positivisme. El moment més desitjat és la cercavila de la vigília on els balls, colles i entremesos recorren el centre de la ciutat.

També són molt importants els diferents tipus de balls que es poden veure i practicar al carrer com la Moixiganga, els Valencians, el de Cintes, de Gitanes, de Cercolets, de Bastons, de Panderos o de Diables petits, entre d’altres.

Altres tipus de diversió són diferents tipus d’espectacles circenses, la colla de Geganters de Vilanova i la Geltrú, exhibicions castelleres, la colla dels Falcons i Bordegassos, el Drac de Vilanova, el bestiari del municipi (dracs, gegants i nans), shows d’humor i de Dj’s, matinades i botifarrades populars, entre d’altres.