Gall Negre del Penedès & Gamba de Vilanova

Plat de Festa Major

Gall Negre del Penedès i Gamba de Vilanova Plat de Festa Major

QUÈ ÉS PLAT DE FESTA MAJOR?

Gall Negre del Penedès & Gamba de Vilanova: Plat de Festa Major, és una nova iniciativa gastronòmica impulsada pels ajuntaments de Vilafranca del Penedès i Vilanova i la Geltrú, que neix per divulgar la combinació d’aquestes dues exquisideses de la zona com a ingredients estrella de la gastronomia de Festa Major.

Els grups de restauradors Vilafranca Ve de Gust! i Menja’t Vilanova s’uneixen per reivindicar a les seves cartes dos productes de proximitat de qualitat com a protagonistes de la gastronomia de les Festes Majors dels dos municipis.

Un dels productes més característics del Penedès com és el Gall Negre, amb una carn de finesa exquisida, molt apreciada pel seu gran valor gastronòmic, s’uneix amb el
sabor més mediterrani de la Gamba Vermella de Vilanova, possiblement un dels crustacis més apreciats del món.

Cadascun dels restaurants participants combinarà segons la seva creativitat els dos productes en un autèntic Plat de Festa Major que reivindica i alhora reinventa el receptari tradicional de mar i muntanya.

Els plats de Festa Major creats pels restaurants participants estaran disponibles a les seves cartes durant el període de la campanya:

 • Als 12 restaurants del col·lectiu Menja’t Vilanova:
  • Vilanova i la Geltrú del 18 de juliol al 7 d’agost
 • Als 8 restaurants Vilafranca Ve de Gust!:
  • Vilafranca del Penedès del 22 d’agost a l’11 de setembre

És una iniciativa gastronòmica inclosa en el marc de Catalunya Regió Europea de la Gastronomia.

L’Ajuntament de Vilafranca del Penedès va impulsar l’any 2012 la iniciativa Ve de Gust! per donar a conèixer la cuina autòctona i de proximitat.

GALL NEGRE DEL PENEDÈS

 • Identificada com a raça a principis del segle passat, la varietat Vilafranquina negra va estar amenaçada d’extinció fins que es va encetar la seva recuperació a partir de 1980. Recentment ha obtingut la denominació d’Indicació Geogràfica Protegida (IGP) per part de la UE.
 • De pota negra i pell blanca, dobla el pes del tradicional, tot conservant la qualitat de la seva carn. És molt rústic i s’adapta perfectament a la cria en llibertat.
 • La seva carn és rica en proteïna d’alta qualitat i ferro, molt baixa en greixos; és magra i fàcil de digerir, destacant per la seva tendresa i sucositat. Els àcids grassos insaturats són és abundants que els saturats, fent de la seva carn un aliment molt saludable. Destaca el seu contingut en vitamina B3 i B9, i té més fòsfor i potassi que altres carns.
Gall Negre del Penedès i Gamba de Vilanova Plat de Festa Major

GAMBA DE VILANOVA

 • La gamba vermella típica de Vilanova i la Geltrú és de l’espècie Aristeus antennatus i només es pot trobar al Mar Mediterrani. Vilanova i la Geltrú és el tercer port pesquer més important de Catalunya i s’ha especialitzat en la captura de la gamba. Els seus vaixells i les seves tradicions asseguren una bona extracció i conservació del producte.
 • La gamba es pesca a alta mar, en profunditats d’entre 600 i 900 metres, per vaixells d’arrossegament. La gamba vermella es captura pràcticament sense l’acompanyament d’altres espècies.
 • És rica en proteïnes, minerals –entre els quals trobem calci, magnesi, fòsfor o ferro–, vitamina A, retinol, B2 o riboflavina, B6 i B12. El contingut en greixos del marisc no és molt elevat, i hi destaquen els poliinsaturats, amb àcids grassos Omega 3, que juguen un paper important en la prevenció de malalties cardíaques.
gamba de vilanova menjat vilanova restaurantes