Fira de Novembre 2018

Fira de Novembre 2018, una mostra amb història

Fira de Novembre 2018, una mostra amb història

La Fira de Novembre 2018 arriba el dia 9 de novembre i s’allargarà fins el diumenge 11. La mostra que coneixem avui és el certamen multisectorial a cel obert més gran de Catalunya. Però aquesta trobada, a més, està plena d’història. La Fira vilanovina arriba fins els nostres dies després de diversos replantejaments al llarg dels segles, sempre amb la il·lusió de mostrar la capital del Garraf com aparador de l’activitat econòmica local i comarcal.

Som-hi! És temps de Fira!  

Fira de Novembre 2018

Els orígens

Els orígens de la Fira es remunten al segle XIV, concretament l’any 1381, quan el rei Pere III atorga a la vila la possibilitat de fer una fira anual de 15 dies, que havien de comptar a partir de Tots Sants (1 de novembre). A banda de tenir un mercat setmanal, tenir una fira anual atorgava al municipi un prestigi sobre el territori (el que avui en diríem capitalitat) i el feia esdevenir punt ideal per tancar negocis importants de l’època.

El cap de setmana del 9 a l’11 de novembre és un moment ideal per retrobar-se amb Vilanova o per descobrir-la.

Des dels seus inicis al segle XIV fins a l’actualitat, la Fira ha travessat èpoques molt diferents, força paral·leles a la història de la ciutat. En el canvi del segle XIX al segle XX, la mostra va intentar ser un referent del mercat del bestiar, sense arrelar. Cap als anys seixanta, ja al segle XX, l’avicultura vivia un bon moment i això es va veure reflectit a la Fira, però poc a poc el sector també va anar minvant i van anar entrant altres indústries. Va ser així com es va anar consumant el traspàs del centre d’interès dels productes de la terra i l’aviram cap a la fira de caràcter multisectorial. 

Les diferents crisis econòmiques van arribar a fer desaparèixer la Fira en diversos períodes històrics. La mostra actual, però, és hereva de la represa que es va produir l’any 1991, quan la Jove Cambra i l’Ajuntament van decidir que la Fira de Novembre havia de tornar a fer-se per esdevenir un orgull per a la ciutat. Aquella arrencada, l’any 1991, no era senzilla, ja que els anys vuitanta van ser anys amb crisis a la indústria i altes taxes d’atur a Vilanova. Amb tot, la Fira va tirar endavant i, amb diversos canvis en els expositors i en l’organització, avui és tot un símbol de la tardor a Vilanova. Així doncs, el cap de setmana del 9 a l’11 de novembre és un moment ideal per retrobar-se amb Vilanova o per descobrir-la. Uns dies perquè els visitants gaudeixin amb l’àmplia oferta comercial i la ciutadania amb un dels caps de setmana més vilanovins de l’any. A Menja’t Vilanova, col·laborarem amb la Fira de Novembre amb l’Espai Enogastronòmic. A més, però, els establiments de Menja’t Vilanova tindran les portes obertes per oferir als vilanovins i als visitants el bo i millor de la gastronomia local.

Igual com Menja’t Vilanova, els companys de Temps de Vi també seran presents a la Fira de Novembre del 2018. Un any més, abrigaran els voltants del Castell de la Geltrú (Plaça de l’Assumpció i Jardins Toldrà) amb un altre dels atractius del certamen: una mostra de cellers i elaboradors que oferiran tastos, al costat de petites degustacions gastronòmiques.

Som-hi! És temps de Fira!