Festes de Sant Pere

Festes de Sant Pere

Festes de Sant Pere

A passar-ho bé tastant l’all cremat a les festes de Sant Pere!

Escórpora, congre, bruixa, escamarlà, cargol de punxes, lluç o llobarro són les grans estrelles de les Festes de Sant Pere a Vilanova i la Geltrú (del 15 de juny a l’1 de juliol). És la festa del mar. Una mena d’homenatge a la tradició marinera on les arrels es poden remuntar a l’Edat Mitjana. I amb la gran varietat de peixos y mariscs, no ha de faltar l’all cremat.

Les festes de Sant Pere i l’all cremat són dos testimonis vius de com mantenir, respectar i admirar el patrimoni mariner de tots els vilanovins i vilanovines. El Barri de Mar de la ciutat s’engalana per retre homenatge a aquells pescadors que feien dels productes de la mar el principal suport de la societat. Com a patró dels pescadors, Sant Pere ha permet que la gent conegui tota la tradició marinera.

Festes de Sant Pere

Moltes activitats divertides

Aquests dies de festa estan organitzats per la Confraria de Pescadors, l’Ajuntament de Vilanova, l’Associació de Veïns del Mar i l’Institut del Mar. Entre les seves activitats més importants destaquen la processó en honor a Sant Pere, que és l’única vegada a l’any en què el sant surt del temple; les colles de diables locals i el Drac de la Geltrú; els balls de gitanes, panderos o bastons; la revetlla i els focs artificials; els gegants i els nans i, sobre tot, el concurs d’all cremat que, des de 1973, és una de les tradicions més populars.

“Arriba l’estiu. És temps d’All Cremat”

La campanya durarà des del 15 de juny fins al 8 de juliol. Però què és l’all cremat?  L’all cremat és un plat tradicional considerat un referent en la cuina marinera vilanovina. Es tracta d’un ranxo amb peix senzill elaborat amb aliments molt simples per fer a la precària cuina de la barca, com alls, tomàquets de penjar, patates i oli. En definitiva, era un plat de subsistència pels pescadors que es passaven dies i dies allunyats la de la seva llar.

Arriba l’estiu… és temps d’All Cremat!

L’associació de Restauradors Menja’t Vilanova (El Local, La Cucanya, Pizzeria il Forno, El Dinou, Genito Ibèrics i Vins, Ceferino, Genil, La Pepa Jaleo, Mas Roquer, i Càtering Caserco) és l’encarregada de dur a terme la campanya “Arriba l’estiu. És temps d’All Cremat”, juntament amb l’ajut del Gremi d’Hostaleria de Vilanova, l’Estació Nàutica de Vilanova i Cuina Catalana i l’Ajuntament de la ciutat. Des de Menja’t Vilanova, es vol divulgar la gastronomia vilanovina, basada en els plats mariners i de la sínia, que des de temps remots han constituït un valor en el panorama de Catalunya.

El 24 de juny, concurs de l’All Cremat

El proper 24 de juny, al Pòsit de Pescadors, entre les 17.30 h i les 19.00 h, se celebrarà el concurs d’all cremat on 25 parelles cuinaran davant del públic aquest tradicional plat amb els estris de sempre, com ventalls, cassoles de ferro o vells fogons de carbó. Els guanyadors obtindran el títol de “Patró d’All Cremat” i s’oferirà a tots els assistents una degustació de l’all cremat fet per la parella guanyadora de l’any enrere.

Arriba l'estiu, és temps d'All cremat!, all cremat, all cremat Vilanova, All Cremat de Vilanova