L’Espai Enogastronòmic, la perla de la Fira

L’Associació gastronòmica Menja’t Vilanova es torna a abocar amb la Fira de Novembre, a través de l’organització de l’Espai Enogastronòmic, una aposta per la gastronomia de qualitat amb segell vilanoví. Aquest espai, al Castell de la Geltrú, compta amb la col·laboració de Temps de Vi i el Gremi d’Hostaleria de Vilanova, a més del suport de l’Ajuntament, i començarà les activitats el divendres 9 de novembre, a les 7 de la tarda i les finalitzarà el diumenge 11 de novembre amb una sessió a 274 de 8 del vespre.

La voluntat de Menja’t Vilanova és que els diversos tallers serveixin per apropar al públic una cultura gastronòmica pròpia, lligada al producte i les activitats econòmiques que tenim més a la vora. És per això que apareixeran productes del mar, de la sínia i de la vinya, deixant clara la relació que establim amb el port, la pesca, l’agricultura o l’elaboració de vins.

Totes les sessions són d’accés gratuït, però cal inscriure’s prèviament a la web de Menja’t Vilanova (http://www.menjatvilanova.com/tickets). Aquest cap de setmana començaran les inscripcions, fins arribar als 30 participants per sessió, seguint l’ordre d’inscripció. L’organització deixa 10 places d’última hora, per poder-se apuntar el mateix dia. Aquest mínim de 10 places, que també es donaran per estricte ordre d’inscripció al mateix Espai Enogastronòmic, podrien arribar a ser més si no s’omplen les 30 inscripcions possibles a través de la pàgina web. Les 40 places que tindrà cada show cooking suposen un increment respecte l’any passat, ja que s’ha vist la gran acceptació de públic que va tenir i, per tant, s’ha considerat la necessitat de fer un esforç i poder acollir més inscripcions.

L’Espai Enogastronòmic

Divendres 9 de novembre

L’Espai Enogastronòmic obrirà portes el primer dia de la Fira a les 7 de la tarda, al Castell de la Geltrú, amb un Tastet d’arròs d’espigall amb botifarra negra i cansalada amb tempura d’espigall, a càrrec del restaurant del Cafè del Foment. Com a inici, no podia faltar l’espigall, tractat amb dues tècniques diferents i dins d’una recepta molt adient al mes de novembre.

Acte seguit, a 2/4 de 9 del vespre, La Cuina del Petit agafa el relleu amb un Filet de gambes de Vilanova i salsa de castanyes. Si l’espigall obre les jornades, darrere seu hi ve una altra de les insígnies locals, la gamba, acompanyada d’un dels productes de tardor per excel·lència: la castanya, a través d’una salsa.

Dissabte 10 de novembre

La proposta gastronòmica de l’Espai continua el dissabte a les 11 del matí, quan Origen Garraf posa en valor la Cuina de mercat, una altra de les vessants pròpies i més sòlides de Vilanova. Cap a ¼ d’una del migdia, la Ruta del Xató es farà càrrec de reivindicar un dels clàssics que no es poden oblidar: el Xató, un dels reis de l’hivern a Vilanova i present en una gran part de les cartes dels restauradors vilanovins. Les sessions matinals les clourà Temps de Vi, a 2/4 de 2. A més, Temps de Vi s’encarrega de coordinar l’oferta de cellers i degustacions que durant el cap de setmana ompliran la plaça de l’Assumpció i els jardins d’Eduard Toldrà.

A 2/4 de 7 de la tarda, es reprenen les sessions amb el Genil i el seu Corall de Vilanova, un nom seductor per a una recepta que promet. Posteriorment, a les vuit del vespre, La Cucanya presentarà el seu ravioli d’espigall i sorell, una recepta que recull la tradició de pasta del restaurant combinada amb dos productes genuïns de Vilanova: l’espigall de les sínies i el sorell del nostre mar.

Diumenge 11 de novembre

El diumenge al matí, l’últim dia de la Fira, Origen Garraf torna a encetar la matinal al Castell de la Geltrú amb la reivindicació del Ranxo mariner, a partir de les 11. L’esperit de la cuina senzilla dels pescadors vilanovins donarà pas, a ¼ d’una a un Saltejat d’espigalls. Per tant, Origen Garraf lluirà dos clàssics pels quals s’identifica plenament Vilanova: els ranxos mariners, d’una banda, i els espigalls, per l’altra. Un mar i muntanya per a les dues sessions del matí de diumenge. Temps de Vi tornarà a tancar els tallers del matí, amb la seva proposta que començarà a ¼ de 2 del migdia.

A les sis de la tarda, el Restaurant El Dinou fa una aposta per la Cassoleta d’iserna, una recepta per posar aquest peix al centre d’una proposta gastronòmica hereva de la tradició de cuina marinera. A les vuit del vespre serà el torn del Local i el seu Mar i muntanya del Garraf, que precisament recull un dels principals discursos argumentals que Menja’t Vilanova vol posar sobre la taula per la Fira: el valor dels productes del territori, cuinats tant amb els estils més clàssics com amb innovadores suggerències.

Us recomanem que cliqueu el següent link per veure la programació i apuntar-vos (de forma gratuïta) als tallers que més us agradin:
www.menjatvilanova.com/tickets/