Els Tres Tombs, la memòria de Vilanova

Els Tres Tombs

Els Tres Tombs, la memòria de Vilanova

La història de Vilanova i la Geltrú té un fort i innegable component mariner, però es complementa amb el treball a les hortes locals, a les sínies i amb la ramaderia. En aquest àmbit, el paper dels cavalls i els matxos era fonamental per treballar el camp i per a les primeres indústries del transport amb carruatges. El patronatge de Sant Antoni Abat, cada 17 de gener, era la gran Festa Major de la ciutat, en un moment en què la cura d’aquests animals era bàsica per al desenvolupament de l’economia local.

Una festa com els Tres Tombs ens convida a trencar la monotonia i fer alguna cosa diferent per celebrar-ho

Aquesta és una història compartida amb moltes viles costaneres del país, però a Vilanova i la Geltrú hem tingut la sort i l’encert de no perdre’n el record. I és a través de l’Associació dels Tres Tombs de Vilanova i la Geltrú que podem gaudir de la millor festa de Sant Antoni de Catalunya. No en va es fa, invariablement, cada 17 de gener, mentre que en altres municipis la desfilada es trasllada als caps de setmana pròxims. El 17 de gener, però, es reserva per a Vilanova. Malgrat que només és festiu a Vilanova, molts carros, carruatges i cavalls provenen de diferents parts del país. És una manera de reconèixer la feina de l’Associació vilanovina, com a cabdal per mantenir la festa dels Tres Tombs.

Els Tres Tombs

Així és com cada 17 de gener veiem cavalls muntats, carros de pagès, de transport de mercaderies, de transport de persones, més luxosos o menys desfilant pels carrers de Vilanova. És una festa que es desperta ben d’hora, amb els participants preparant-ho tot a la Masia d’en Frederic (seu de l’Associació dels Tres Tombs) o en altres punts clau de la ciutat. Després d’un bon esmorzar, la comitiva farà cap a l’església de Sant Antoni, per a la benedicció i els posteriors Tres Tombs, que avui prenen forma d’un ampli circuit per Vilanova.

Una festa com els Tres Tombs ens convida a trencar la monotonia i fer alguna cosa diferent per celebrar-ho. Si se’n té l’ocasió, el tortell és imprescindible, però un dinar o un sopar als restaurants de Menja’t Vilanova també ens poden apropar a l’essència dels Tres Tombs. Perquè igual com els Tres Tombs vol recordar-nos el valor de la història local, els cuiners i cuineres de Menja’t també ens presenten el millor de la gastronomia vilanovina local, amb receptes clàssiques i també amb innovacions creatives. Els restaurants de Menja’t Vilanova volen tractar el producte local i revaloritzar l’horta vilanovina, des dels múltiples punts de vista que representa cada establiment. És per això que per Sant Antoni Abat, Festa Major ben vilanovina, torna a ser una immillorable excusa per trobar-se a taula amb família o amics i tastar el no i millor de la gastronomia local.

Els Tres Tombs