Xató de Vilanova

El xató envaeix les nostres cartes

Som vilanovins i ho volem demostrar. És per això que amb l’arribada de la tardor i l’olor de l’hivern ens aproximem de nou a la temporada del xató. Aquest característic plat de Vilanova i la Geltrú ha estat present, des de fa molts anys, a les cuines de la ciutat. Com a restaurants del Menja’t Vilanova no podíem fer altra cosa que mirar d’acollir-lo en les nostres cartes i fer-ne les millors versions possibles. Aquesta amanida d’escarola amb la seva salsa és una de les grans ambaixadores de la ciutat.

Afortunadament, hem sabut dibuixar complicitats amb els veïns de la resta de la comarca i fins i tot del Penedès per tirar endavant una Ruta del Xató molt atractiva.

A Vilanova, podeu dinar o sopar xató fins que hi hagi escarola, amb establiments que us el servirem de la manera més tradicional i fidel a la tradició vilanovina. Amb el xató, fem el pas des de la campanya de la gamba i la reivindicació del Peix de Vilanova fins a l’horta local. Una bona escarola perruqueta de casa nostra és essencial perquè la salsa s’agafi bé en les fulles arrissades. La clàssica nyora és un altre dels emblemes que donen gust i particularitat al xató, un dels plats estrella de l’hivern a casa nostra.

La temporada de xató ja és aquí i, a banda de la delícia gastronòmica que us oferim, ens omple de joia veure com molt sovint el xató és motiu de trobada familiar o entre amics. Una bona Xatonada és l’excusa ideal per retrobar-se al voltant d’una taula ben vilanovina, aquest cop assaborint alguns dels millors productes de les nostres hortes, però sobretot xerrant i teixint llaços d’amistat i socialització al voltant del Xató. Potser d’aquí poques setmanes arribaran també les calçotades, però nosaltres ja fa dies que haurem començat a fer les nostres xatonades amb els amics per parlar de qualsevol cosa; amb els amics que ens visiten de fora per ensenyar-los la nostra gastronomia o amb la família amb qui ens tornem a aplegar quan arriba el fred. A tots us esperem i a tots us desitgem una bona temporada xatonaire!