El bacallà, protagonista al Restaurant El Far

Conxita Pérez el fa sevir de nexe culinari entre la cuina de l’Atlàntic i el Mediterrani, amb elements pròxims de Vilanova i pinzellades vanguardistes

El restaurant que regenta Conxita Pérez es vol redefinir amb propostes concretes, com el bacallà en múltiples variants. De moment, al Far ja han fet la primera nit gastronòmica, que ha girat en torn a aquest peix, símbol d’una cuina marinera des de l’Atlàntic a la Mediterrània. Es tracta d’una oferta que conjuga els ingredients “de sempre” amb notes d’avantguarda i productes autòctons vilanovins. La seva cuinera i propietària, Conxita Pérez, ha dissenyat un menú de tastos densos, rics i llaminers, amb la cura i la delicadesa amb que sempre ha sabut tractar la materia prima: el bacallà de primera conjugat amb espigalls, mongetes del ganxet, arròs, romesco i pebrots.
Els comensals que han participat d’aquesta primera Nit gastronòmica del Far, aquest divendres 21 d’abril, han gaudit d’un aperitiu de “bacallà a les dues melmelades”, un primer de “rissotto de bacallà amb espigalls” i un segon amb “romescada de bacallà amb mongetes del ganxet”.
Les melmelades de l’aperitiu, de pebrot verd i vermell, han estat elaborades artesanalment per un obrador especialitzat.
Els plats han estat acompanyats d’una varietat de blancs de gran qualitat i perfecte maridatge, presentats per l’enginyer agrònom i enòleg Joan Farreras: una garnatxa blanca de la Terra Alta, del celler Tern, Obrador de vi. Un verdejo de Rueda, del celler Veyovis. El magnífic Gran Angular de Mas Comtal, amb un raïm poc conegut, l’Innoccio Manzoni 100%, i el delicat Cristiari, un Costers del Segre del celler Vall de Baldomar.
El Far, que va iniciar el seu camí el 1998, sempre ha gaudit d’un reconegut prestigi per la qualitat de les seves menges. La seva cuina va començar amb especialitats basques, afegint més tard els arrossos i la cuina marinera mediterrània, de la qual la Conxita Pérez n’és una mestra. En la línea de renovar ambient i continguts del seu restaurant, la Conxita ha ideat una sèrie de platillos a manera de tapa gastronòmica com a primer pas de la nova immersió que vol fer en la cuina tradicional marinera, reviscolada per la seva creativitat. “Vull submergir-me en les receptes tradicionals, aportant la meva visió dels plats de sempre. El meu restaurant és a Vilanova i no puc oblidar la gran tradició local de plats mariners que aprofiten la riquesa i varietat del productes autòctons. Aquest és el meu compromís amb la ciutat, els seus productors i la meva clientela”.