merengada vilanova i la geltru carnaval 2013 menjat vilanova dijous gras restaurant restaurante

Dijous Gras

El calendari marca que el Dijous Gras s’enceta la setmana desenfrenada del Carnaval. Malgrat que els vilanovins ja hem pogut assaborir el nostre Ball de mantons, no és menys cert que el Dijous Gras ja té més elements d’un Carnaval desbocat, descordat i que s’ha d’encaixar amb sentit de l’humor. Tan sols així s’entén que centenars de persones acabin reunides en una plaça, a mitjanit, amb galledes plenes de merenga i a punt per empastifar-se de dalt a baix. Abans, a l’interior de les societats o de les cases particulars, han pogut degustar les memorables xatonades, un altre clàssic de la festa. I és que Dijous Gras equival a xatonada a Vilanova. Per començar el Carnaval com mana la tradició, cal una xatonada adient. De primer, l’amanida amb la seva corresponent salsa de xató, que anirem barrejant amb el rave, les arbequines, la tonyina, el bacallà i l’escarola. De segon, els diferents tipus de truita (carxofes, mongetes, botifarra, pèsols, alls tendres…), si cal també amb l’acompanyament del xató. I per acabar, la fastuosa coca de llardons i la merenga, que dóna la possibilitat de fer les primeres bromes en forma d’empastifada als companys de taula. Una activitat, aquesta última, que haurà de ser convenientment calibrada segons el grau de formalitat de la taula en què estiguem sopant. A les xatonades més solemnes, hi haurà menys empastifada. A les que més es deixen anar, la nit acaba al lavabo o directament sota la dutxa, ja que l’empastifada arriba a ser descomunal. La nit del dijous cal estar ben atent a l’hora de passejar per Vilanova, ja que et pots trobar en una plaça enmig d’una dolcíssima batalla de merenga… amb efectes col•laterals no desitjats.

Els restaurants de Vilanova ens volem sumar a aquest sopar a Vilanova de Dijous Gras, amb el xató com estrella inigualable. És el dia de les xatonades i des de Menja’t Vilanova us volem desitjar un bon Carnaval, on també tingueu una estona per gaudir d’un dinar o un sopar a Vilanova. La nostra gastronomia s’ho mereix.

Vinculat al Dijous Gras, a mitja tarda es fa la versió infantil de les merengades, amb el llançament d’una merenga gegant davant de la Pastisseria Blanch, un acte que posteriorment culmina amb una empastifada entre el públic infantil a la Plaça de Soler i Carbonell (Plaça del Mercat).

Programa Carnaval de Vilanova 2015

*Imatge cedida per l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú