L’All cremat: unes arrels que s’endinsen al segle XIX

Arriba l’estiu. És temps d’All Cremat!

 Estiu d’all cremat

Arriba l’estiu. És temps d’All Cremat!

 Ja tenim l’estiu aquí i això ha de voler dir més temps per a la família, per als amics, per trencar les rutines de l’any i deixar-se emportar per les meravelles que ens ofereix Vilanova i la Geltrú. A l’Associació de restauradors Menja’t Vilanova apostem, com ja ve sent tradició, per enfortir la nostra gastronomia potenciant un dels plats insígnia propis: l’All cremat. La campanya “Arriba l’estiu. És temps d’All Cremat!” comença el pròxim 15 de juny i s’allargarà fins el 8 de juliol.

Els deu restaurants que formen l’associació Menja’t Vilanova (Genito Ibèrics i Vins, Ceferino, La Cucanya, Pizzeria il Forno, Càtering Caserco, Genil, El Dinou, El Local, Mas Roquer i La Pepa Jaleo) ofereixen l’All cremat elaborat amb els diferents peixos de la seva carta, per tal de conservar un dels valors més propis de Vilanova. La varietat d’establiments possibilita diferents formes de tastar l’All cremat,  en menús, tapes o racions. La tècnica de l’All cremat el fa compatible amb rap, amb turbot, amb verat i fins i tot hi ha qui s’atreveix a fer una ‘sarsuela’ a l’All cremat. La imaginació, la il·lusió i fins i tot les ganes d’arriscar són emblemes dels vilanovins i això es nota amb les múltiples formes que adopta l’All cremat a casa nostra. El més important, però, és gaudir de la gastronomia vilanovina fonamentada en plats mariners i de la sínia, sempre amb l’objectiu comú de posar a la taula una joia culinària senzilla però exquisida, per poder gaudir d’un bon àpat amb bona companyia.

Arriba l’estiu… és temps d’All Cremat!

El president de Menja’t Vilanova, Carlos Alcover, certifica que “l’All cremat és un plat molt tradicional i molt vilanoví, però que dona joc a fer-ne varietats i tastar-lo amb diferents peixos”. A més, Alcover referma que “des de Menja’t Vilanova sempre estarem al costat dels plats més tradicionals de la cuina marinera vilanovina, que és un dels grans tresors que tenim a la ciutat”.

El Concurs d’All Cremat

En aquest sentit, novament Menja’t Vilanova col·labora amb les festes de Sant Pere i amb el Pòsit de pescadors per donar la rellevància que es mereix el Concurs d’All Cremat. Aquest any, la cita és a la tarda del 24 de juny, quan 25 antics fogons s’encendran per començar la recepta, just davant del Pòsit. Les millors olors de l’all impregnaran l’espai, en un ritual que esdevé, any rere any, un gran acte de reconeixement públic dels cuiners d’ahir i els d’avui. En aquest magnífic ambient es triaran els nous Mestres de l’All cremat, se’n podran tastar racions i les tres primeres parelles classificades també tindran obsequis de part de Menja’t Vilanova.

Arriba l’estiu… és temps d’All Cremat!

Més enllà del Concurs del 24 de juny, els restauradors i les restauradores de Menja’t Vilanova us esperen als seus establiments, on podreu tastar una menja originària de la barca, que ha arribat als fogons dels artistes locals de la gastronomia. Fidels a l’essència culinària vilanovina, amb un producte arribat directament del mar, la creativitat fa que la mateixa recepta adquireixi formes diferents a cada restaurant.

Com que ens agrada treballar en xarxa, hem de dir que la campanya de l’All cremat de Menja’t Vilanova té el suport de l’Ajuntament, el Gremi d’Hostaleria, l’Estació nàutica de Vilanova i Cuina Catalana.

Què és Menja’t Vilanova?

L’Associació de Restauradors de Vilanova i la Geltrú està formada per un grup de restaurants i empreses gastronòmiques que es caracteritza pel compromís amb la gastronomia del territori, sota la marca Menja’t Vilanova. El seu objectiu principal es promoure i preservar el més autèntic de la gastronomia vilanovina formada per plats mariners i de la sínia que des de fa segles ha constituït un dels valors més remarcables del municipi, mitjançant la promoció i la divulgació.

Podem seguir en contacte en

Facebook: facebook.com/menjatvilanova/

Twitter: @menjatvilanova 

Instagram: @menjatvilanova